Ohlédnutí za 7. ročníkem Chillibraní

[:cs]

Jaký byl 7. ročník Chillibraní

V sobotu 7. září 2019 naplnili areál brněnského koupaliště Riviéra milovníci pálivého jídla. Od 11 hodin se zde konalo CHILLIBRANÍ, jehož nedílnou součástí bylo i napínavé Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého – Chilližrout.
Kromě všudypřítomné vůně chilli papriček, si návštěvníci užili i spousty výborného jídla, skvělá řemeslná piva, omrkli kuchařské show a koncert kapely Morčata na útěku. Příjemná pikantní sobota je za námi. I přes ne úplnou přízeň počasí jsme si to užili na plno!

 

Sobotou vonělo jídlo z pod pokliček TOP českých šéfkuchařů, řemeslná piva tekla proudem

Letošní program nabídl pro každého něco. Návštěvníci mohli nahlédnou pod ruce TOP českým kuchařům a poznat nové recepty. Olda Sahajdák, šéfkuchař, který působí v restauraci, která se pyšní jako jedna z mála oceněním michelinskou hvězdou, připravoval opravdu zajímavé kombinace surovin. Například nakládané broskve s borůvkovo-chilli prachem! Dalšímu vaření velel šéfkuchař Petr Erin Kováč, který před očima diváků připravil ragů z chřestýše. Brouk na talíři zpestřil oblíbené chilli con carne červíky a jako dezert nachystal sarančata v karamelu. Kluci z My-Chilli předvedli vaření barbecue omáčky a ind Tejinder Riar rozvoněl okolí indickým kořením. Přihlížející diváci mohli na závěr každé cooking show něco ochutnat a odnesli si domů novou inspiraci na recept.

Návštěvníci si pochvalovali kromě spousty výborného piva z mini pivovarů a pálivých i nepálivých dobrot i speciálně pro tuto akci uvařené pivo Mango Chutney Session Hazy Chillibraní IPA se stupňovitostí 11° EPM. Stánky nabízely pálivé i nepálivé burgery, hot dogy, čokolády, makronky, spoustu chilli omáček, nechyběla také chilli medovina. Sehnat se daly sazenice, věci na pěstování papriček i nádherné papriky z letošní sklizně.

Program zpestřila standup comedy i rozlučka se svobodou

Program, který začínal v pravé poledne, byl nejen o vaření!
Svým pikantním humorem jej zpestřila například standup comedy v podání Adély Elbel, která prokládala program zábavnými vsuvkami. Nechyběla také soutěž pro pivaře o 30 litrů piva z Pivovaru Moravia. Na pódiu proběhlo i malé překvapení! Tým hochů nachystal pro svého kamaráda, v rámci rozlučky se svobodou, nečekanou pikantní výzvu. Nastávající ženich byl vyvolán na pódium, kde pro něj byly přichystány chilli papričky s pálivostí 10 000 SHU, 500 000 SHU a 1 200 000 SHU, které musel spořádat.  Budoucí novomanžel to bez přípravy zvládnul na jedničku!

Ostří chilližrouti bojovali do poslední chvíle

V půl šesté začala pořádně ostrá jízda. Na pódiu se sešlo přes 30 přihlášených chilližroutů i chilližroutek, kteří zabojovali o titul Mistra ČR s SR v pojídání pálivého pro rok 2019. Souboje stály za to. Nakonec došlo na 12 soutěžních kol a před zraky přihlížejících se bojovalo do poslední chvíle. Finále Chilližrouta bylo napínavé a díky příjemné atmosféře doladěné akční muzikou od DJ, bylo Mistrovství pěknou show, kterou si užívali i diváci! Přes Toxic Waste Extract s pálivostí 6 500 000 SHU se dostali dva borci, které rozsoudil až poslední kolotoč paprik Naga Peach.

Letošním vítězem a mistrem Chilližroutem se stal Roman Lepík. Opravdový srdcař, soutěžící z Frýdku Místku, který ještě po skončení akce běžel na vlak, aby stihnul cestu domů a ráno do práce.

Celou akci zpovzdálí sledoval i trojnásobný vítěz a zkušený chilližrout Petr Holešínský, který letos nesoutěžil. Organizátoři akce si na něj ale připravili malé překvapení a v pátém kole Chilližrouta ho přizvali na pódium. Petr s přehledem spolu se soutěžícími sežvýknul pár paprik a odešel zpět fandit mezi diváky. Stihl ještě prohlásit, že si počká na to, až někdo také získá trojnásobný titul a přijde ho sundat!

Pikantní večer na Riviéře zakončil koncert kapely Morčata na útěku a ohnivá show v podání Black Out Paradox.

To nejlepší z chilli marketu získalo ocenění Výrobek roku

Součástí Chillibraní byla již tradičně soutěž o Výrobek roku, kdy měli návštěvníci možnost ochutnávat a hodnotit několik vzorků omáček a dalších pálivých produktů. Tuto soutěž ovládla firma Zach´s pesto & chilli, která obhájila prvenství a získala ocenění za svou novinku – nakládaná italská rajčata s lyofilizovanými Jalapeňos.

Pomáhali jsme

Akce se konala pod záštitou primátorky statutárního města Brna JUDr. Markéty Vaňkové. Jako již tradičně nechyběl ani dobrý skutek a 3 % z každé vstupenky byly předány organizaci Dejme šanci dětem a 2 % na podporu nemocného Kubíka Melouna se nevyléčitelnou cistyckou fibrózou. Přímo na pódiu si kubíkova maminka a zástupci organizace DDŠ převzali přes dárkový šek.

 

Zase za rok na Chillibraní!

První zářijová sobota přinesla parádní akci, která měla i přes nepřízeň počasí příjemnou atmosféru a největší evropský chilli festival tak nalákal k návštěvě akce přes 3 500 fanoušků pikantních pokrmů.

Chillibraní je nejoblíbenějším hotfood festivalem v České Republice a na Slovensku a současně i největším v Evropě. Několik tisíc návštěvníků láká do Brna nejen jedinečná atmosféra Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého – Chilližrout, ale současně i široká nabídka hotfood kuchyně, několik výrobců omáček, prodejců koření, pěstitelského vybavení, zajímavý program a další věci, které co do chilli světa patří.

 

Díky za podporu patří letošním partnerům akce:

Generální partner CA Chatař, hlavní pivní partner Pivovar Moravia, hlavním partnerům U Dřeváka Beer&Grill, Rock´n´roll heaven
a partnerům My-Chilli CZ, Symbiom, Chilli Doctor, Rádio Krokodýl, Mňam TV, Štamgast a Gurmán.

Díky, že jste u toho  byli s námi!

[:]