Rozhovor s michelinským kuchařem Oldou Sahajdákem

Rozhovor s michelinským kuchařem Oldou Sahajdákem

Seznamte se blíže s Oldřichem Sahajdákem. Šéfkuchařem pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise. Té, která jako jedna z mála získala ocenění jedné „michelinské“ hvězdy v průvodci Micehlin Guide. Oldřich je hostem letošního ročníku a vystoupí se svou živou cooking show. Už se moc těšíme na to, co v sobotu připraví. Zeptali jsme se jej na pár otázek nejen o chilli.

 

Oldo, můžete se čtenářům krátce představit? Co je vaší každodenní rutinou, co děláte, ale také jaká byla vaše cesta k tomuto povolání?

Máme v rodině samé kuchaře, od babiček, přes mamku a nakonec i sestra jsou kuchařky. Nic jiného mě ani nenapadlo.

Nic jako každodenní rutina u mě neexistuje. To by mě nebavilo, máme v práci přísloví, že denně se musíme něco nového naučit, jinak to byl promrhaný den.

Cesta byla stejná jako u všech, příšerná nudná kuchařská škola a potom praxe po různých pražských hospodách různých kvalit. Poté jsem odešel na zkušenou do zahraničí, Německo, Nový Zéland, USA, Itálie a pak zpět do Prahy.

Co jsem se naučil se snažím používat, nic složitého.

 

Oldo, nemůžeme se nezeptat – jak jste na tom s láskou k chilli? A zařazujete chilli rád do menu doma, nebo v restauraci, kde pracujete?

Mám rád ostrá jídla. Viděl jsem ale, jak na festivalu lidé soutěží a myslím, že bych to rozhodně nezvládnul.

V naší nabídce chilli nemáme, pouze pro sebe si taková jídla rádi chystáme.

V restauraci rádi používáte sezonní potraviny od farmářů, to byste si z Chillibraní mohl odvézt něco z letošní chilli sklizně, co by to bylo?


Klidně všechno, rád si rozšířím obzory.

Máte nějaký životní zážitek nebo vzpomínku, spojenou s chilli? Co nejpálivějšího jste kdy okusil? Nebo třeba co nejšílenějšího jste kdy ochutnal?


Na škole v Californii jsem měl loupat papričky Trinidad Scorpion (nebo tak nějak), celkem to šlo, ale nevěděl jsem, že mám mít rukavice. Sice mi bylo divné, že se na mě chodí koukat celá kuchyně a plácají mě po zádech, ovšem za takovou pozornost to tedy nestálo. Tato paprička byla asi nejostřejší.

Vaříte rád před lidmi a předáváte tak zkušenosti s nějakými novými recepty, postupy atd.? A jak jste se dostal k Chillibraní?


Na festival jezdím z toho důvodu, že mám rád spolek Dejme Dětem Šanci a oni mě tam vlastně dostali. Váš Festival jim pomáhá a propaguje je, a to je pro mě dobrý důvod se na festivalu ukázat.

U nás v restauraci máme otevřenou kuchyni, takže hosté nás jako kuchaře při práci mohou vidět, ale že bych někam jezdil a o vaření vyprávěl, to vlastně dělám nerad. Ale v Brně je to fajn, tam mi to nevadí.

Kdybyste nebyl kuchař, co byste dělal?

Výčepního!

Na závěr. Troufnul byste si na Chilližrouta? Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého.
Co byste letošním soutěžícím popřál?

Netroufnul. Přeji všem, aby to přežili! A doporučuji si vzít s sebou nějaké protipálivé nápoje, kterými se budete „hasit“. 😉

Díky za rozhovor!
Dominika, tým Chillibraní.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude nikde zveřejněna. Požadované pole jsou označeny *

Chillibrani.cz © 2014-2019, Všechna práva vyhrazena | Podmínky užití

Výměna zpětných odkazů

Web používá soubory Cookies