Umění francouzské kuchyně II

Umění francouzské kuchyně II

Co má společného chilli a francouzská kuchyně? Téměř nic. Jenže pokud se chcete naučit pořádně vařit a pochopit víc než je příprava polívky z pytlíku, je francouzská kuchyně jeden ze směrů, kterým byste se měli rozhodně vydat. A ostatně pálivou složku si každý chilližrout přidá kam chce, i do toho kohouta na víně.

Jestli máte doma takovou tu klasickou českou kuchařku s postupy, návody a popisky jak vypadá vlastně vařečka a co udělat všechno z prasátka, tak Umění francouzské kuchyně II je mnohem lepší ekvivalent rozkrývající veškeré recepty a techniky žabožroutského národa. A to platí i o jeho pokračování, tedy dvojce. Autorky Julia Child a Simon Beck opět šlapou po stránce konceptu stejnou brázdu jako v případě prvního dílu, který se stal světovým bestsellerem. Téměř 700 stran receptů, návodů a rad, které vás provedou naprosto hladce veškerými chody v sedmi kapitolách. Dámy vycházejí ze staré školy Auguste Escoffiera, který položil základy moderní francouzské kuchyně, avšak stejně jako on se ji pokusili odlehčit, zjednodušit, ubrat trochu másla i mouky a přihlédli také k ekonomičnosti. Zásadní roli sehrál také fakt, že ani jedna z nich nemá kuchařské vzdělání, ale zálibu ve vaření nalezly právě díky francouzské kuchyni, i když jsou obě původem Američanky. Proto se snaží psát vše jasně, jednoduše, pochopitelně se smyslem pro detail a respekt k tradičním pokrmům od Provance až po Normandii.

Naučíte se jak rozebrat kraba, humra i další korýše téměř na atomy, jak upéct zaručeně francouzský chléb (autorky spotřebovali při dvouletém hledání toho nejlepšího receptu 129kg mouky), briošky, legendární bagety, croissanty, koláče, jak uvařit telecí, hovězí, vepřové, skopové, drůbeží, zkrátka veškeré maso dle venkovské kuchyně až po haute cuisine (tedy vysoká kuchyně, známá hlavně z fine diningovýchhdsfgsdfgsdfgh restaurací). Perfektní je kapitola věnující se klobásám, nakládání masa a výrobě paštik a terin. Ta potěší všechny milovníky zpracování „odpadu“ ze zvířátek. I ti, kteří zvířátka nechávají raději žít si přijdou na své. Vybrané druhy tradiční zeleniny povýšené na hlavní jídlo, ale i nesmírně chutnou přílohu. No a pak je tu sladká tečka o stostránkovém objemu. Sorbety, zmrzliny, pěny, mřížkované koláče, sušenky, kornouty, zkrátka vše co jste kdy viděli ve francouzských filmech a chtěli si upéct či uvařit.

Na světě existuje spousta kuchařek, které se tváří, že píšou, že by to tak mělo být a že vychází z tradic a že podle nich je to nejlepší a kolikrát uměle se vám snaží podsunout. Tahle kniha to o sobě neříká. Dokazuje to. Takže pokud chcete vědět jak vařit doopravdy po francouzsku, jak se to naučit, jak se k tomu postavit, jděte do ní. Je to bible na celý život.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Chillibrani.cz © 2014-2018, Všechna práva vyhrazena | Podmínky užití | Web používá soubory Cookies