Zkušený chilli pěstitel se podělil 3 o věci! Recept na jednoduchou omáčku, rady, co dát do truhlíku pro příští výsadbu a názor na chilli a hubnutí.

[:cs]

Chilli je prostě moje vášeň, které se věnuji od roku 2012.
(Miroslav Klena)

Představujeme vám Mirka, která pochází z obce Dojč na Slovensku.
Věnuje se šlechtění a pěstovaní chilli. Vaří omáčky, dělá koření, suší semena a tak dále.
A samozřejmě, že je to i chilližrout!

My se ho zeptali na pár informací o chilli a na věci, které se k tomu vztahují. 
Mirek vám poradí, jak si založit truhlík, jak si udělat jednoduchou chilli omáčku a taky to, jestli funguje chilli i na hubnutí!

 

Jak si založit truhlík pro výsadbu chilli na příští rok?
Tady je 6 jednoduchých rad od zkušeného chilli pěstitele Miroslava Kleny

 

  • Pokud chcete pěstovat chilli k truhlících, jako jsou např. truhlíky pro muškáty, je vhodné zvolit drobné okrasné odrůdy, které potřebují méně prostoru pro kořenový bal.
  • Ať už zvolíte truhlíky klasické muškátové, nebo nějaké větší, bude vhodné na spodek dát trochu drenážního keramzitu (aspoň 1 centimetr).
  • Není ani na škodu mít zespodu díry na odtékaní přebytečný vody a pod truhlíkem misku (chilli nemá rádo, když stojí ve vodě).
  • Dále už stačí jen přidat zahradnický substrát pro papriku a rajče a pro lepší vzdušnost přidat trochu perlitu.
  • Pro podporu kořenového systému můžeme použit mykorrhizní houby.
  • Dále už jen hnojit, zalévat a starat o papričky.

Pěstujte chilli, je to zábava!

 

Recept na úuuuuuplně jednoduchou chilli omáčku,
kterou zvládne doma připravit i méně zdatný kuchař

Co potřebujeme pro přípravu:
Pro tu nejjednodušší chilli omáčku nám postačí rajčata, sůl, papričky (čerstvé či koření), ocet, a koření na dochucení (např. zázvor, koriandr, nebo nějaké směsi podle chuti).

Jak na to:
Nakrájíme rajčata, osolíme je, zalejeme octem, povaříme, rozmixujeme, propasírujeme (abychom odstranili zrníčka), pak přidáme chilli, koření. Hurááááá, je to! Omáčka je hotová.
Pak už ji jenom nalejeme do čistých sklenic a sterilizujeme.

Poměry jednotlivých surovin si můžete přizpůsobit posle své chuti. Někdo má rád hooodně ostré, někdo třeba sladší, tak může přidat cukr! Domácí omáčky jsou nejlepší, doporučuji přípravu vyzkoušet. Jak si to člověk jednou zkusí, tak už pak jen ladí tu svou, přidává suroviny dle chutí a zkouší různé recepty. Však na Chillibraní jich ochutnáte spoustu. 😊

 

Jak je to s chilli a hubnutím. Co si o tom myslíš?
Může tomu capsaicin nebo papričky nějak pomáhat?

 

Sám na sobě to mám odzkoušené takto: Jsem typ člověka, který po celý rok konzumuje přibližně stejné množství kalorií a taky má pořád stejný energetický výdej.  A mužů potvrdit, že když jsem např. měsíc chilli vynechal, tak jsem zaznamenal ukládaní tuku na břichu.

O chilli se zajímám už nějaký ten pátek a vím, že má termické účinky na organismus, to je prokazatelné! Zlepšuje trávení, zrychluje metabolismus a zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Díky němu celý trávicí systém prostě rychleji jede. V kombinaci s dostačeným cvičení a kvalitní stravou, má prokazatelné účinky i při redukčních dietách. Capsaicin se dá se sehnat v tabletkách… já ho ale samozřejmě doporučuji raději čerstvé do každého jídla mimo pozdních večerních hodin. 😉

Mirku, díky za užitečné informace a rady.
Uvidíme se v sobotu na CHILLIBRANÍ!

 

Dominika, tým Chillibraní

 

 [:]