Česko a Slovensko má svého Mistra v pojídání pálivého! Jaký byl Chilližrout 2019
[:cs]
Tak už i letos známe nejlepšího Chilližrouta a Chilližroutku v Česku a na Slovensku.
To si tak prostě jednou sednete na pódium, a před zraky diváků si „pochutnáváte“ na chilli papričkách a omáčkách. Zní to jednoduše, že? Možná do té doby, než vám řekneme, že ty papričky jsou to nejpálivější, co se dá sehnat, a že v soutěži Chilližrout začíná první kolo vzorkem, který je asi 3x pálivější než známá omáčka Tabasco.
A po něm přichází dalších cca 12 vzorků, u kterých se pálivost ještě stupňuje… směrem nahoru samozřejmě! Jednotky SHU (Scovilleho stupnice, která měří pálivost paprik a chilli papriček) končí v několika milionových číslech. To už zní trochu bláznivě, že? No a ten, kdo zvládne v soutěži to nejpálivější, získává titul Mistra ČR a SR v pojídání pálivého – Chilližrout.
Letos se soutěže účastnilo přes 30 chilli jedlíků a zápolení stálo za to.
Na pódiu, které vyrostlo v areálu koupaliště Riviéra Brno pro akci Chillibraní 2019 se s úderem půl šesté začalo soutěžní klání. Třicítka odvážlivců byla připravena do boje o titul.
Nebojte se, chilližrouti jsou trénovaní jedinci, které extra pálivé papričky jen tak nerozhodí. Konzumují je pravidelně a na soutěž se dobře připravují několik měsíců dopředu.
Jsou mezi nimi i ženy a ta nejlepší samozřejmě získává také titul.
Všichni před soutěží musí souhlasit s pravidly a berou na vědomí veškerá možná rizika.
Po celou dobu na akci dohlíží také záchranáři z Ambulance VZS Brno, kterým samozřejmě patří velký dík za skvělou spolupráci. Profi zdravotníci jsou vždy připraveni pomoci.
Každoročně je soutěž velice atraktivní pro přihlížející diváky. Atmosféru podporuje jak odborný komentátor, tak moderátorka akce a také DJ, který hudebním podkladem povzbuzuje a podporuje celou show.
První kola začínají zlehka, ale i při nich už jsou někdy vidět slzy v očích, nebo pot na čele.
Kapsaicin v těle začíná působit. Může způsobovat pocit tepla, pálení, ale také vzrušující adrenalinový zážitek, zvýšený tep, rudnutí v obličeji. Tato látka dráždí nervová zakončení a pro méně zdatné chilli jedlíky může jeho přebytek v těle začít způsobovat i třas rukou, nebo při jeho vysoké dávce vyvolat pocit touhy jej vyloučit, a to jakýmkoliv způsobem.
Kapsaicin má ve vhodném dávkování i příznivé účinky na lidské tělo! Zrychluje metabolismus, snižuje prý hladinu cholesterolu, působí jako prevence proti cukrovce, má schopnost ředit krev a tělo se může po konzumaci také zaplavit endorfiny a příjemným pocitem. 🙂
Jedlíci mohou soutěžní vzorky „ředit“ pouze plátky chleba, vodou nebo jogurtem.
Musíme ale říct, že papriky, které v soutěži i na celé akci potkáte, jsou jiné než ty, které běžně potkáváte třeba v restauracích nebo obchodech. Řada z nich je doma vypěstovaná, jsou to speciální šlechtěné odrůdy, které mají výbornou chuť, zajímavé tvary a jen tak se v běžných supermarketech koupit nedají. I proto děláme Chillibraní. Chceme naše nadšení a lásku pro tento druh zeleniny šířit dále a ukázat návštěvníkům, o co všechno mohou obohatit svůj jídelníček. 😉
Co se letos konzumovalo za soutěžní vzorky
Stupnice byl rozmanitá, jedly se papričky, pyré, omáčky a došlo i na jeden Toxic Waste!
Tak co, kolik kol byste zvládli?
(Pro srovnání, známá omáčka Tabasco má cca kolem 5 000 SHU).
Tady je celá stupnice, kterou prošli letošní chilližrouti:
SHU | Vzorek |
15 000 | Uzené Cayenne & Habanero s italskými rajčaty a medem + 0,5 jalapenos |
120 000 | 2x rawit 2x cayenne |
300 000 | Habanero |
600 000 | Devils Tongue White/ Yellow |
1 000 000 | Naga Jolokia |
1 200 000 | Pyré z papričky Carolina reaper (70%) |
1 300 000 | TSM Yellow |
1 400 000 | Hurt Berry |
1 800 000 | Bhutlah Chocolate |
2 200 000 | Caolina Reaper |
6 500 000 | Toxic Waste + Jalapeňo |
Kolotoč | Naga Jolokia |
Jak si kdo vedl?
Všichni, kteří se nebáli posadit mezi soutěžící, si od nás zaslouží veliký obdiv a obrovský dík za účast! Do posledního, 12. kola se přes šesti a půl milionové Jakapeňo s Toxic Wastem probojovali šampioni, které rozřešil až kolotoč paprik Naga Jolokia. Vítězem letošního ročníku se stal Roman Lepík.
Nejlepší žena, Petra Samešová, zvládla obdivuhodných 7 kol a stala se vítězkou mezi ženami a majitelkou titulu „Nejlepší žena“.
Ještě jednou posíláme gratulace všem a už se těšíme, co nám přinese příští ročník Chilližrouta! I vy? Můžete směle začít trénovat.
Váš tým CHILLIBRANÍ
[:]