
Výrobek roku bude hodnotit přímo u stánků prodejců odborná komise a dva “amatéři”.
Na celém světě je přibližně 6 000 druhů chilli omáček. Vyznat se v nich, vědět která opravdu chutná a přitom neobsahuje nic, coby obracelo žaludek, není úplně nejjednodušší. Lidé omáčky konzumují denně, vystavují si je, píší o nich na své blogy, nakupují si je do zásob,… Co návštěvníkům chutná nejvíc? To se snažíme prostřednictvím veřejnosti s vytříbenou chutí zjistit.
Co a jak se hodnotí:
– Vzhled (hodnotí se barva a celkový dojem včetně etikety)
– Vůně (hodnotí se intenzita a dojem)
– Chuť (hodnotí se čistota, harmonie, intenzita)
– Konzistence (hodnotí se hustota a její chování při aplikaci)
– Využitelnost (hodnotí se použití k různým jídlům, výhodou není všestrannost)
Škála pro hodnocení je 0-10 s tím, že se jednotlivé body sčítají. Tři výrobky, které dosáhnou nejvyššího čísla, obdrží příslušné ocenění.