O festivalu

PROGRAM

Přijďte poklábosit s ostatními Chilližrouty o pěstování, úpravě i konzumaci chilli. K tomu pohodová muzika, příjemné prostředí Björnsonových sadů, stánky s pálivým i nepálivým občerstvením a vychlazená piva z řemeslných pivovarů. Jako zlatý hřeb programu soutěž pojídání pálivého – Chilližrout.

JÍDLO A PITÍ

Máte rádi, když chuť chilli příjemně šimrá na jazyku? Jestli ano, na Chillibraní se vám bude líbit. U každého stánku můžete ochutnat jinou chilli dobrotu. Od omáček, drinků až po burgery a další speciality. A to i v případě, že pálivému neholdujete. Každý stánek s občerstvením nabídne alespoň jednu dobrotu, která nepálí.
Na své si přijdou i milovníci piva! Letos nabídnou své nejlepší kousky sládci z řemeslných pivovarů.

ZÁBAVA

Přijďte s celou rodinou a užijte si příjemnou sobotu společně. Můžete ochutnávat a poznávat nové recepty. Pro děti bude k dispozici hřiště.

CHILLI MARKET

Domů nemusíte odejít s prázdnou. Zásobte se dostatkem chilli na celý rok! Na místě si můžete zakoupit spoustu chilli dobrot a jiných lahůdek.

2012

  • Vůbec netušíme, do čeho jdeme
  • Akce pro kamarády a známé
  • Očekáváme účast kolem 80 lidí
  • Přišlo 400 návštěvníků
  • Objevil se dokonce i někdo z tisku – wooow!
  • Množství záchranářů: 5
  • Jdeme dobrou cestou!

2013

  • 35 soutěžících
  • Návštěvnost překročila 2500
  • Areál LS Brno je nám už malý
  • Stále se máme co učit
  • Natáčet přišla ČT a TV Prima
  • Počet návštěvníků co vyhledali lékařskou pomoc: 1 (chtěl si vyzkoušet na vlastní riziko jestli ten extrakt, co měli ve finálovém kole, opravdu pálí)

2014

  • Akce se přesouvá na Riviéru
  • Přibylo stánků nejen s občerstvením
  • Nová soutěž o Výrobek roku
  • Podpořili jsme Masarykův onkologický ústav
  • Jsme ve večerních zprávách!
  • Počet návštěvníků co vyhledali lékařskou pomoc: 3 (dva z nich byli borci z ochranky)

2015

  • Zavádíme dvě stage
  • Počet položek na programu: 19
  • První kuchař s Michelinskou hvězdou
  • Frčely cooking shows: Oldřich Sahajdák, Petr Oknecht, Tejinder Riard, Jan Pavlas
  • První přednášející ze zahraničí. Angličan Jason Nickels
  • Přijela korejská národní televize
  • Množství spokojených návštěvníků: 5 050
  • Množství zkonzumovaného chilli: přes 200 kg
  • Počet návštěvníků co vyhledali lékařskou pomoc: 0!
  • Darovali jsme 17 000 ze vstupného organizaci Dejme dětem šanci, o.p.s.

2016

  • Oslavili jsme 5. narozeniny
  • Návštěvnost byla rekordní
  • Finále Chilližrouta zpestřila žádost o ruku
  • Petr Holešinský obhájil loňské vítězství a jeho Kačenka řekla ANO
  • Poprvé se návštěvníci mohli koupat v bazénech
  • Pivo z malých pivovarů teklo proudem
  • Program završil koncert Xaviera Baumaxy
  • Dejme dětem šanci jsme darovali přes 40 000 Kč

2017

  • Akce měla návštěvnost přes 6 000 lidí
  • Nechyběla kuchařská show, soutěže, přednášky a pestrá nabídka jídel
  • Chillibraní obohatil Apetit piknik
  • Již potřetí zvítězil chilližrout Petr Holešínský a slíbil, že do příště dá šanci ostatním

2018

Akce se nekonala z důvodu vážné nemoci hlavního organizátora.

2019

  • Sešli se pěstitelé i konzumenti chilli z celé české republiky a zahraničí.
  • Program plnily kulinářské show, workshopy a ochutnávky.
  • Mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivých pokrmů – Chilližrout vyhrál Roman Lepík.
  • Živá muzika v podání Morčat na útěku rozehřála publikum stejně jako všudypřítomné chilli.
  • Spousta stánků s rozmanitým pálivým i nepálivým občerstvením nabídlo chutné delikatesy všeho druhu.
  • Řemeslná piva z osmi minipivovarů tekla proudem.
  • I přes propršené počasí dorazilo na akci přes 3 500 chilli milovníků.

2020

  • I přes omezení kvůli COVID 19 se potkalo mnoho pěstitelů a konzumentů chilli z celé české republiky.
  • Mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivých pokrmů – MiniChilližrout vyhrál Roman Lepík.
  • Stánků s pálivým i nepálivým občerstvením provoněly celý park.
  • Omáčku roku vyhráli kluci z My-Chilli s Višňovým chutney.
  • Na MiniChillibraní dorazilo přes 1 000 chilli milovníků.

2021

  • V roce 2021 Chillibraní bylo opět pouze v menším rozsahu v Björnsonových sadech.
  • Program plnily soutěže, workshopy a ochutnávky však bavil a přivítali jsme přes 2000 návštěvníků
  • Mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivých pokrmů – Chilližrout vyhrál Daniel Všetečka.
  • Spousta stánků s rozmanitým pálivým i nepálivým občerstvením nabídlo chutné delikatesy všeho druhu.
  • Řemeslné pivo bylo opět bohatě zastoupeno minipivovary.
  • Výrobek roku vyhráli kluci z My Chilli.

2022

  • Oslavili jsme 10. narozeniny
  • Program plnily kulinářské show, workshopy a ochutnávky
  • Mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivých pokrmů – Chilližrout vyhrál Daniel Všetečka
  • Program zpestřili opět soutěže s našimi partnery
  • Řemeslná piva i s přídavky Habanero speciálně pro náš festival opět tekla proudem
  • Výrobek roku vyhrál The Chilli Doktor s Višňovám džemem.

2023

  • Skvělý ročník, celý den bylo hezky, pouze večer na uklízením nám trošku sprchlo, ale to už nevadí, je po akci. 🙂
  • Akce měla návštěvnost přes 4 000 lidí
  • Mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivých pokrmů – Chilližrout vyhrál Pavel Řehůřek
  • Výrobek roku vyhrál My-Chilli.eu BBQ s černým česnekem, těsně druhý ByGajdy Soft Mango a třetí ChilliMaga Harrisa
  • Kubík Meloun dostal od našich partnerů a neznámého návštěvníka U Dřeváka Beer&Grill a U Karla celkem 15.237,-.
  • Řemeslné pivo teklo proudem, na výběr bylo i hromada jídla a pití mezinárodní pálivé i nepálivé kuchyně.

2024

  • Ročník 2024 je teprve před námi. mrkni do programu a na stánkaře, co všechno nás čeká!

Jak to vlastně vzniklo?

Z papriky, v roce 2012. Přesně tak. Nebýt našeho milovaného chilli, nikdy by nebylo tohoto festivalu. A pochopitelně několika kamarádů, kteří do toho celého vložili kus svého srdce, spoustu času, nevídaných starostí, ale nazpět získávají radost z dobrého pocitu druhých. Vás – návštěvníků, chilližroutů..

Co se tam děje?

Program je nabitý a dělaný tak, aby si každý našel něco. Nechybí cooking shows, edukační zábavné bloky ani hudební zážitky. Vrcholem programu je samozřejmě soutěž Chilližrout.

Kde se to koná?

Přece v Brně, kde se narodila většina organizátorů Chillibraní. Dobře se zde pěstují papričky, je zde hodně sluníčka a celkově jde o úrodnou část Moravy. Areál Bzzzukot navíc poskytuje příjemné prostory plné zeleně i klidných míst.

A proč to tady je?

Svět chilli je krásný, rozmanitý, voňavý, zajímavý a hlavně nesmírně chutný. My mu v podstatě propadli a protože v naší matičce zemi ani blízkém okolí nebyla akce, která by se snažila to alespoň trochu ukázat, rozhodli jsme se být v jednom odpoledni průvodcem.

Pro koho to je?

Bez nadsázky řečeno pro všechny. Malé, dospívající, dospělé, babičky, dědečky, … Podívejte se do fotogalerie, taky jsme se divili. 

Jaká je tam atmosféra?

Kopec napětí, srandy, něco poučného, zajímavého, všude lidi jen tak odpočívají na trávě, na piknikových dekách, jídlo, pití co hrdlo ráčí, slušní lidé… Prostě pohoda.

Akce, kterou by si neměl nechat ujít nikdo, kdo doslova hoří láskou k chilli!

Je tady jedinečný gastronomický festival plný dobrého jídla, pití a zábavy.

12. ROČNÍK se uskuteční v sobotu 7. září 2024 v Brně Židenicích v areálu Bzzzukot u kavárny Rebelbean.